Ερωτήσεις

Απάντηση σε Επίκαιρη Ερώτηση για την ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη.

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

 

Απάντηση του Νεκτάριου Σαντορινιού, Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο Βουλευτή Έβρου της Ν.Δ., κ. Δημοσχάκη, σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα ίδρυσης Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη. 


 

 

 

 

 

embed video plugin powered by Union Development

Βουλή

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας για τις συνθήκες εργασίας στον Τουρισμό

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Ερώτηση κατέθεσαν τριάντα τρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τις επιδεινούμενες συνθήκες εργασίας στο χώρο του Τουρισμού. Ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου, οι βουλευτές σημειώνουν τα προβλήματα των εργαζομένων στον Τουρισμό-  Μαύρη εργασία, «μαθητεία» που καλύπτει πάγιες ανάγκες, υποστελέχωση του ΣΕΠΕ- και ρωτούν τον Υπουργό για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει ώστε να μειωθούν αυτά τα φαινόμενα κατά την σεζόν που ξεκινά.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρούν πως παρά το γεγονός ότι ο Τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας μας και τα κέρδη - ιδιαίτερα των μεγάλων τουριστικών εκμεταλλεύσεων- αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, εντούτοις, οι συνθήκες εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων στον κλάδο επιδεινώνονται αντιστρόφως ανάλογα. Έτσι, η αύξηση του τουρισμού αντί να επιφέρει αύξηση των θέσεων εργασίας, έχει ως αποτέλεσμα την παράνομη αύξηση ωραρίων των υπαλλήλων, χωρίς ανάλογες αυξήσεις αποδοχών. Εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί για 4ωρη εργασία αναγκάζονται πολλές φορές να εργάζονται 10 και 12 ώρες.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, στην όλη κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός ο παράγοντας της υποστελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών Σ.Ε.Π.Ε., καθώς το υπάρχον προσωπικό αδυνατεί να καλύψει με ουσιαστικούς ελέγχους τις τουριστικές επιχειρήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν βοηθά ούτε το υφιστάμενο, όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το καθεστώς καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων, αφού μόνο το 20% των εργαζομένων στον κλάδο, αμείβεται μέσω τραπεζικής μισθοδοσίας. Σημειώνεται πως ακόμα εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής Κ.Υ.Α. που προβλέπει το άρθρο 40 του Νόμου 3863/2010.

Βουλή

Νομοθετική ρύθμιση για τα καταπατημένα από ιδιώτες ακίνητα του Δημοσίου επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομίας- ερώτηση Νεκτάριου Σαντορινιού

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 8

Ανακοινώνοντας την έναρξη επεξεργασίας νομοσχεδίου σχετικά με τη ρύθμιση για δυνατότητα εξαγοράς καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου από ιδιώτες, απάντησε το Υπουργείο Οικονομίας, στην από 4/12/2015 ερώτηση του Νεκτάριου Σαντορινιού και άλλων 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση που συνυπέγραφαν  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόταν ότι η εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα μεγάλης μερίδας πολιτών και αν αντιμετωπισθεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης, θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης κατοχής κρατικής γης, στην αύξηση των δημοσίων εσόδων αλλά και της επενδυτικής ή τουριστικής αξιοποίησης των αναφερόμενων εκτάσεων. Συγκεκριμένα αναμένονται άμεσα και μόνιμα έσοδα από το τίμημα εξαγοράς και νομιμοποίησης των ακινήτων, από τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων επί των εξαγοραζόμενων ακινήτων και από τη διενέργεια πράξεων διαχείρισης από τους νόμιμους πλέον ιδιοκτήτες.

Οι καταθέτοντες βουλευτές στην ερώτησή τους ανέφεραν ότι θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους κυριότητας, καταβάλλοντας στο Δημόσιο ένα χρηματικό ποσό με ευνοϊκούς όρους, το οποίο θα είναι χαμηλότερο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Το ζήτημα των καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου έχει απασχολήσει τις υπηρεσίες του Υπουργείου και στο παρελθόν και αποτελεί ένα ουσιαστικό και πρακτικό πρόβλημα για χιλιάδες ιδιώτες ανά την Ελλάδα.

Αφορά 28.000 περίπου ακίνητα, εκ των οποίων σημαντικός αριθμός εντοπίζεται σε περιοχές της Δωδεκανήσου, λόγω και της ύπαρξης κτηματολογίου. Σημειωτέον, ότι πολλές εξ’ αυτών των ιδιοκτησιών βρίσκονται σε περιοχές όπου η αλλαγή χρήσης έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα- δεδομένου ότι υπάρχει ρυμοτομία- ενίοτε δε έχουν εκδοθεί και πράξεις της Διοίκησης (π.χ. οικοδομικές άδειες).

Η ανακοίνωση της επεξεργασίας σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από το Υπουργείο Οικονομίας για ρύθμιση του θέματος είναι εξαιρετικά σημαντική και ελπιδοφόρα μιας και το ελληνικό Δημόσιο θα αποδεσμευτεί από ένα μεγάλο αριθμό καταπατημένων ακινήτων, ενώ παράλληλα θα επιλυθούν χρόνια κοινωνικά προβλήματα που έχουν προκύψει από τις μακροχρόνιες καταπατήσεις.

Βουλή

Ερώτηση για παράταση της διαδικασίας ανανέωσης των επαγγελματικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Ερώτηση με θέμα την διερεύνηση της πρόθεσης του Υπουργείου Οικονομίας για παράταση της διαδικασίας ανανέωσης των επαγγελματικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών κατέθεσε η βουλευτής Παναγιώτα Δριτσέλη και ο Νεκτάριος Σαντορινιός στις 16/2/2016.

Οι λαϊκές αγορές, όπως αναφέρουν οι βουλευτές στην ερώτησή τους, συνιστούν τα κύτταρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα δίνουν την δυνατότητα, σε συνθήκες οξείας οικονομικής κρίσης, σε χιλιάδες πολίτες να έχουν πρόσβαση στην διατροφική επάρκεια και ποιότητα.

Από το 2014 έχει ξεκινήσει μία διαδικασία ανανέωσης των αδειών που αφορούν τους επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις αυτής της διαδικασίας είναι η προσκόμιση από τους επαγγελματίες της απαραίτητης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητα.

Η Κυβέρνηση το τελευταίο έτος και πλέον έχει προβεί σε μια σειρά από παρατάσεις στις προθεσμίες αυτής της διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα γενικότερα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα της χώρας, και ταυτόχρονα, δόθηκε στους επαγγελματίες των λαϊκών αγορών, όπως και σε όλους τους πολίτες, η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους μέσω των ρυθμίσεων των 100 δόσεων. Παρόλα αυτά, διαπιστώνονται αρκετές καθυστερήσεις στην προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών από πλευράς των επαγγελματιών, γεγονός που προδίδει τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες προσπαθούν να βιοποριστούν οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών.

Τέλος, με δεδομένο ότι επειδή η τελευταία παράταση για την διαδικασία ανανέωσης των επαγγελματικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών λήγει στις 29 Φεβρουαρίου 2016, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον κ. Σταθάκη, Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αν προτίθεται να προβεί στην παράταση της σχετικής προθεσμίας, ώστε να προσκομίσουν τις απαραίτητες φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών, οι οποίοι δεν τις έχουν προσκομίσει μέχρι σήμερα.

Βουλή

Σημαντική η συνέχιση της λειτουργίας δομών ΚΕΘΕΑ και Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας- ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Για τη στελέχωση του ΚΕΘΕΑ και τη λειτουργία των Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων κατατέθηκε ερώτηση σήμερα (16.6.15) από 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον Νεκτάριο Σαντορινιό.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές ρωτούν, μεταξύ άλλων, τον Υπουργό Υγείας για το τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του ΚΕΘΕΑ αλλά και τι προτίθεται να κάνει για τη συνέχιση των ΠΨΥ.

Αυτή τη στιγμή το ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, καθώς δεν έχει λάβει έγκριση νέων προσλήψεων από το 2006 και για όλα τα επόμενα χρόνια. Ενώ από το 2009 μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι στον οργανισμό μειώθηκαν κατά 95 άτομα. Οι ελλείψεις αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και η υλοποίηση των θεραπευτικών του προγραμμάτων.

Ιδίως για τη λειτουργία των Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας, αυτή τερματίζεται στις 21/7/2015, λόγω λήξης του ΕΣΠΑ, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για το τι θα γίνουν οι άνθρωποι που υποστηρίζουν.

Όπως αναφέρεται και στην ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Δωδεκανήσου, οι δομές του ΚΕΘΕΑ και των ΠΨΥ είναι απαραίτητες στην αντιμετώπιση του αυξημένου αριθμού ατόμων με εξαρτήσεις αλλά και ψυχικές διαταραχές. Έρχονται δε να καλύψουν ένα σοβαρό κενό στην προστασία και περίθαλψη των ουσιοεξαρτώμενων ατόμων λόγω αδυναμίας του ΕΣΥ να αντιμετωπίσει εξάρτηση και ψυχική υγεία μαζί, που και να μπορούσε, ο αποδεκατισμός του πια λόγω των πολιτικών που εφαρμόστηκαν δεν το επιτρέπει. Χαρακτηριστικά και μόνο αναφέρεται ότι τα ΠΨΥ έχουν υποστηρίξει και βοηθήσει στην επανένταξη περισσότερα από 1.800 άτομα και τις οικογένειές τους, ενώ οι δομές του ΚΕΘΕΑ λειτουργούν 20 προγράμματα σε 104 μονάδες του πανελλαδικά, με τις αιτήσεις για νέες δομές και σε άλλες περιοχές να αυξάνονται.

Ακολουθεί ολόκληρη το κείμενο της ερώτησης:

Περισσότερα...

Βουλή

Σελίδα 1 από 3