Αναφορές

Κοινή κατάθεση αναφοράς από τους βουλευτές Δωδεκανήσου για τα αντισταθμιστικά μέτρα που ζητούν οι επαγγελματικοί φορείς της Κω

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Ως αναφορά κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές Δωδεκανήσου, την Παρασκευή (19/2/16), έγγραφο που υπογράφουν αρκετοί παραγωγικοί φορείς του νησιού της Κω, απευθύνοντας το προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Η επιστολή περιγράφει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην παραγωγική βάση του νησιού της Κω. Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται ότι οι κρατήσεις στην Κω για την τουριστική περίοδο του 2016 καταγράφονται ιδιαιτέρα αρνητικές, με τα επίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για μείωση της τάξεως του 40%, ενώ η ίδια αρνητική τάση επικρατεί και στον θαλάσσιο τουρισμό με μειώσεις στους επιβάτες κρουαζιέρας και των επιβατών σκαφών αναψυχής που φτάνουν το 50%. Οι επαγγελματίες του νησιού, αναγνωρίζοντας την τραγική κατάσταση και το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που συντελείται, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το νησί και την παραγωγική του δραστηριότητα και ζητούν άμεσα από την κυβέρνηση να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα για το μετριασμό της ζημίας (Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τις μεταναστευτικές ροές, παροχή δεύτερης  ευκαιρίας σε όσους έχασαν την ρύθμιση των 100 δόσεων, δυνατότητα αποπληρωμής σε άτοκες  δόσεις  των υποχρεώσεων για την τρέχουσα περίοδο  προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά ταμεία, εξαίρεση των τουριστικών επιχειρήσεων από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ για το 2016, κα.)

Οι βουλευτές Δωδεκανήσου, Ν. Σαντορινιός, Δ. Γάκης και Η. Καματερός, ενστερνιζόμενοι τα προβλήματα που περιγράφονται στην επιστολή των φορέων και παράλληλα υπερασπιζόμενοι τον ανθρωπιστικό ρόλο που μέχρι τώρα έχουν επιδείξει τόσο οι πολίτες της Κω αλλά και όλης της Δωδεκανήσου, υιοθετούν στην αναφορά τα αιτήματα των φορέων και τα διαβιβάζουν στα αρμόδια Υπουργεία αναμένοντας απάντηση και ενημέρωση για τις σχετικές ενέργειές τους.    

Ακολουθεί ολόκληρη το κείμενο της αναφοράς:

Περισσότερα...

Βουλή

Κατάθεση αναφοράς για αναβάθμιση δομών υγείας στη Νότια Ρόδο

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Οι βουλευτές Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός κατέθεσαν την Δευτέρα (3/8/15), από κοινού, αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, σχετικά με την αναβάθμιση της λειτουργίας των δομών υγείας της Νότιας Ρόδου.

Η αναφορά βασίστηκε σε έγγραφο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου (αρ. πρωτ. 702/2015- 29/7/15) που κατέληγε σε απτές προτάσεις για την αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας στη Νότια Ρόδο- προτάσεις που αποτελούν τη συνισταμένη των απόψεων που κατατέθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα στην περιοχή της Νότιας Ρόδου και συμμετείχαν τοπικοί φορείς σχετιζόμενοι με την Υγεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Η περιοχή της Νότιας Ρόδου είναι η μεγαλύτερη σε έκταση περιοχή του νησιού, όπου παρόλο που είναι αραιοκατοικημένη, εντούτοις έχει πολλές τουριστικές δομές και το καλοκαίρι συγκεντρώνει πλήθος τουριστών. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Νότιας Ρόδου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την ισχνή λειτουργία των ιατρικών και φαρμακευτικών δομών της περιοχής. Συγκεκριμένα,  στην περιοχή λειτουργούν μόνο ένα (1) Πολυδύναμο Ιατρείο που είναι και το κέντρο εφημέρευσης στο Γεννάδι, με μόνο δύο (2) οργανικές θέσεις ιατρών.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν υπόψη του Υπουργού Υγείας με την παρούσα αναφορά αλλά και δια ζώσης- όπως το να αποτελέσει το πολυδύναμο ιατρείο στο Γεννάδι το Π.Ι. ΠΕΔΥ Γενναδίου με 24ωρη λειτουργία στο οποίο θα υπηρετούν όλοι οι ιατροί της Ν. Ρόδου, η δημιουργία ΕΚΑΒ Ν. Ρόδου με, ημερήσιο πρόγραμμα παροχής Π.Φ.Υ σε όλα τα χωριά της Ν. Ρόδου από το προσωπικό του Π.Ι. ΠΕΔΥ Γενναδίου, κα.- είναι ακριβείς, μελετημένες και βιώσιμες, στοχεύοντας στην αναβάθμιση των δομών υγείας της περιοχής, με σκοπό την εξασφάλιση 24ωρης, ασφαλούς και εύρυθμης λειτουργίας των δομών υγείας Ν. Ρόδου για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.

Νεκτάριος Σαντορινίος

Δημήτρης Γάκης

Ηλίας Καματερός

Βουλή

Απάντηση στην ερώτηση για αποκατάσταση των αδικιών λόγω μνημονιακών πολιτικών στα ταμεία ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε στην ερώτηση  που είχαν καταθέσει (από 3/4/15) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, σχετικά με την κατάργηση των παραγράφων 14 και 15  του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 που αφορούν στις ασφαλιστικές εισφορές των απασχολούμενων στον κλάδο κατασκευών και μελετών.

Οι αλλαγές στο καθεστώς ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών, που έφερε πολλούς σε απόγνωση και τους στέρησε το δικαίωμα στην περίθαλψη, ήρθε ως αποτέλεσμα των νομοθετικών πράξεων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Η ερώτηση των βουλευτών επικεντρωνόταν στο πλαίσιο ασφάλισης των μηχανικών, που επί της ουσίας και εν μέσω μιας βαθιάς κρίσης, με γονατισμένο τον κατασκευαστικό κλάδο, οι διπλωματούχοι μηχανικοί καλούνται να πληρώνουν υπέρογκες εισφορές, στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, έχοντας σαν αποτέλεσμα την απώλεια του δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματος, μένοντας ανασφάλιστοι και χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Ο Υπουργός παραδέχεται το δεδομένο των δύσκολων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες και γι΄ αυτό δεσμεύεται ότι το Υπουργείο προτίθεται να εξετάσει την άρση των πρόδηλων αδικιών σε βάρος των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ και κυρίως των νέων. Παράλληλα όμως τονίζει ότι, δεδομένου και της επισφαλούς κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων, σκοπός πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός ικανού και ανεκτού επιπέδου χρηματοδότησης που θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών υγείας και της μείωσης του κινδύνου της αδυναμίας να ανταποκριθούν οι ασφαλιστικοί φορείς στις υποχρεώσεις τους. Καθώς η αλήθεια είναι πως συγκεκριμένα για την ειδικότητα των μηχανικών, όλη η παραπάνω κατάσταση έχει οδηγήσει σε αποδυνάμωση του ταμείου και στο φυλλορρόημα του κλάδου.

Περισσότερα...

Βουλή

Κατάθεση αναφοράς για αποκλεισμό ατόμων με αναπηρία από αεροπορική εταιρεία

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Ύστερα από έγγραφο- καταγγελία του συλλόγου ΑΜΕΑ Δωδεκανήσου, ο Νεκτάριος Σαντορινιός μαζί με άλλους 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε κατάθεση αναφοράς σχετικά με τον αποκλεισμό ατόμων που κινούνται με αμαξίδιο από ορισμένα αεροσκάφη της αεροπορικής εταιρείας SKY EXPRESS, η οποία και εκτελεί δρομολόγια σε νησιά της Ελλάδας.

Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση της εταιρείας, αποκλείεται η επιβίβαση σε ορισμένους τύπους αεροσκαφών όσων μετακινούνται με αμαξίδιο, γεγονός που αποκλείει την πρόσβαση στα άτομα με κινητικά προβλήματα, αποτελεί ουσιαστικά διάκριση για τα άτομα με κινητικά προβλήματα και βασικότερα, η εταιρεία, παραβιάζει τους κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε., σύμφωνα με τους οποίους κάθε πολίτης της χώρας έχει τα ίδια δικαιώματα και προσβάσεις.

Ο σκοπός της αναφοράς είναι να ζητηθεί η συμμόρφωση της αεροπορικής εταιρείας, σύμφωνα με τους κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε καθώς θεωρείται αδιανόητο σήμερα στην χώρα μας να εξαιρούνται από τη δυνατότητα να ταξιδέψουν άτομα τα οποία δεν είναι σε θέση να κινηθούν αυτόνομα.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της αναφοράς:

Περισσότερα...

Βουλή

Δελτίο Τύπου- Παρέμβαση για να μην υποχρεούται να πληρώσουν τα άτομα με αναπηρία τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας λόγω καθυστέρησης συνεδριάσεων των ΚΕΠΑ

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Αναφορά εγγράφου της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός, η οποία συνυπογράφεται από 41 επιπλέον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με περιστατικά όπου τα άτομα με αναπηρία καλούνται να πληρώσουν τέλος ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας λόγω καθυστερημένης έκδοσης αποφάσεων αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, στο οποίο βασίστηκε η αναφορά, λόγω του χρονίζοντος προβλήματος λειτουργίας των ΚΕΠΑ στη χώρα, οι γνωμοδοτήσεις αναπηρίας καθυστερούν να εκδοθούν και κατ΄ επέκταση οι οικονομικές υπηρεσίες δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα απαλλαγής των ατόμων με αναπηρία από το τέλος ταξινόμησης και τελών κυκλοφορίας.

Το όλο ζήτημα επιφέρει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στη ζωή των ίδιων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και γι΄ αυτό το λόγο πρέπει άμεσα να διευθετηθεί, με τη συνεργασία των δυο Υπουργείων, ώστε ομαλά να ισχύσει η κοινή υπουργική απόφαση που σαν κοινωνικό μέτρο, δίνει το δικαίωμα απαλλαγής των ατόμων με αναπηρία από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς:

Περισσότερα...

Βουλή

Σελίδα 1 από 2