Επιτροπές

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με τροπολογία δεν πλήρωσαν τα δάνεια τους και «έριξαν» τα χρήματα στις εκλογές του 2012

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Στη χθεσινή (01/11/2016) συνεδρίαση της Εξεταστικής επιτροπής, καλεσμένος ως μάρτυρας για να καταθέσει σχετικά με τις συνθήκες δανεισμού των κομμάτων, ήταν ο κ. Αθανάσιος Σκορδάς, ταμειακός υπεύθυνος της Ν.Δ. κατά το χρονικό διάστημα 2010-2012. Παρακάτω παρατίθενται τα βασικά σημεία που προέκυψαν από την εξέταση του μάρτυρα από το μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, Νεκτάριο Σαντορινιό.

Στον ισχυρισμό του μάρτυρα ότι τα επιτόκια του δανεισμού της Ν.Δ. στην Αγροτική Τράπεζα, αυξήθηκαν, επειδή αυξήθηκαν γενικώς όλα τα επιτόκια δανεισμού της Τράπεζας μετά το stresstestπου υποβλήθηκε, ο Νεκτάριος Σαντορινιός παρέθεσε- ως απάντηση στην μη ορθή, όπως την χαρακτήρισε, κατάθεση του κ. Σκορδά, στοιχεία από το Πόρισμα του 2010 της ΤτΕ για την Αγροτική.

Στο εν λόγω πόρισμα αναφέρεται, όπως σημείωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, ότι οι δανειοδοτήσεις των δυο μεγάλων κομμάτων (σημ. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ), θεωρούνται ως υπερχρηματοδοτήσεις, αφού υπερβαίνουν κατά πολύ τις ετήσιες τακτικές κρατικές χρηματοδοτήσεις. Προφανώς, υπογράμμισε, αυτό που διαπιστώνει η ΤτΕ είναι ένας δανειακός κίνδυνος σε σχέση με τον δανεισμό των κομμάτων. Για αυτό το λόγο αυξήθηκαν τα επιτόκια σας, είπε στον ταμειακό υπεύθυνο της Ν.Δ. ο Νεκτάριος Σαντορινιός, γιατί τα δάνεια του κόμματος σας είχαν πρόβλημα με τις εξασφαλίσεις τους και την αποπληρωμή τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως, υπογράμμισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, έχουν και οι προβλέψεις που έχουν διαμορφωθεί για το δανεισμό της Ν.Δ. Αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη είναι 90%. Αυτό, σχολίασε, για όσους δεν γνωρίζουν από τραπεζικούς όρους, σημαίνει ότι το 90% των χρημάτων που έχει δανειστεί η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν προβλέπουν οι ίδιες οι Τράπεζες ότι θα τα εισπράξουν. Ενώ, αντίστοιχα, επειδή πολλοί αντιμετωπίζουν τα οικονομικά όλων των κομμάτων σαν να είμαστε όλοι ίδιοι, τόνισε, η πρόβλεψη για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ είναι 0%. ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και ΚΚΕ θα πληρώσουν ό,τι έχουν δανειστεί, ενώ η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ όχι.  

embed video plugin powered by Union Development

Περισσότερα...

Ομιλίες

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου αποτελεί μία τελευταία γραμμή άμυνας προκειμένου να μην εκβιαστούμε στις διαπραγματεύσεις

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Στη χθεσινή (22/4/15), τρίτη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία και συζητείται το νομοσχέδιο «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις», παρενέβη ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Η ομιλία του βουλευτή κινήθηκε καταρχήν γύρω από την πολιτική επικαιρότητα, μιας και πολύς λόγος έγινε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που κατέθεσε η κυβέρνηση.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή την στιγμή η χώρα αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας και δίνει μία μάχη για να μην υποταχθεί στις μνημονιακές πολιτικές, που ήδη είχαν υπογραφεί από την αξιωματική αντιπολίτευση όταν ήταν κυβέρνηση. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αποτελεί μία τελευταία γραμμή άμυνας, προκειμένου να μην εκβιαστούμε στις διαπραγματεύσεις. Αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, υπερασπίζετε τους πολίτες και τα δικαιώματά τους, δεν καταστρέφει ζωές, δεν δημιουργεί στρατιές ανέργων, δεν οδηγεί τους πολίτες στην αυτοκτονία», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Δωδεκανήσου. Ενώ- για να καταδείξει τις δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούνται, αντικρούοντας τα όποια αντίθετα επιχειρήματα- συνέκρινε το περιεχόμενο αυτής της ΠΝΠ με αυτές που συνέτασσε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι οποίες καταργούσαν ολόκληρους φορείς, υποβάθμιζαν τη ζωή των πολιτών, διέλυαν τις εργασιακές σχέσεις και ούτε καν συζητούνταν σε καμία επιτροπή.

Αναφερόμενος όμως και στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, επιδεικτικά και προς απάντηση στον εισηγητή της Ν.Δ., κ. Κεδίκογλου, ο οποίος αναρωτιόταν για αρκετή ώρα γιατί πρέπει να μετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια, ο βουλευτής απάντησε ότι αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που θα μας βοηθήσουν να ασκήσουμε την πολιτική και άρα θα πρέπει να έχουνε λόγο και όταν διώκονται. 

Τέλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου επέλεξε να αναφερθεί στους δημοτικούς αστυνομικούς, όπου κατά τη γνώμη αρκετών βουλευτών που συμμετέχουν στην επιτροπή, πρέπει η εθελοντικότητα να εφαρμοστεί για όλους. Θέση με την οποία συμφωνεί και ο ίδιος αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι θέση πίσω από την οποία θα κρυφτούν όλοι όσοι τους θέσανε σε διαθεσιμότητα, τους χωρίσανε σε πατρικίους και πληβείους και πολλούς από αυτούς τους έχουν ακόμη στα σπίτια τους. «Κάποτε, θα πρέπει να θυμόμαστε και το τι έχουμε κάνει, πριν να μιλάμε με τέτοιους χαρακτηρισμούς», είπε κλείνοντας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

embed video plugin powered by Union Development

Περισσότερα...

Ομιλίες

Ομιλία για νομοσχέδιο Κατρούγκαλου

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Σας παραθέτουμε την ομιλία του βουλευτή Νεκτάριου Σαντορινιού κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή αναφορικά με το Νομοσχέδιο για τον Εκδημοκρατισμό της Δημόσιας Διοίκησης στις 9/4/15.

Τελικά, σήμερα έγινε η αποκάλυψη για τους κυρίους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: Αποδεικνύεται ότι όλες οι απολύσεις, όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της προηγούμενης περιόδου δεν ήταν τροϊκανής έμπνευσης, αλλά αποτέλεσμα της δικής τους νεοφιλελεύθερης εμμονής.

Το ξέρουμε ότι η δική τους πολιτική αντίληψη επιβάλει την πλήρη αποδόμηση του Κράτους, όμως, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Ο λαός στις 25 Ιανουαρίου, μας επέβαλε να αποκαταστήσουμε τις αδικίες και να φέρουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις σε αυτό το Κράτος.

Έρχομαι στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για τον Εκδημοκρατισμό της Δημόσιας Διοίκησης. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι είναι το πρώτο της Κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που χτυπά τον πυρήνα των μνημονιακών πολιτικών που ασκήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Εάν οι δύο προηγούμενοι νόμοι που έχουν ήδη ψηφιστεί, ήρθαν να θεραπεύσουν τις πληγές του μνημονίου, αυτό το νομοσχέδιο έρχεται για να άρει τις αδικίες του μνημονίου και ταυτόχρονα να δώσει μια νέα αντίληψη για τη Δημόσια Διοίκηση. Είναι ένα νομοσχέδιο που στον πυρήνα της φιλοσοφίας του, έρχεται να αντιμετωπίσει τις παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις διοίκησης-διοικούμενου και ταυτόχρονα, να περιορίσει την αλόγιστη γραφειοκρατία που διέπει το σύνολο των Δημοσίων υπηρεσιών. Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται επί της ουσίας το ηλεκτρονικό έγγραφο και γίνεται αποδεκτό από τη Διοίκηση. Έπρεπε να φτάσουμε στο 2015 για να γίνει αυτή η αυτονόητη αποδοχή, πραγματικότητα.

Περισσότερα...

Ομιλίες

Και μόνο το γεγονός ότι οι νησιώτες στα μικρά νησιά θα ξανακούσουν ελληνικά στους δέκτες τους, χάρη σε αυτό το νομοσχέδιο, είναι αξία από μόνο του

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Στη συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της 15ης Απρίλη 2015, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός στην τοποθέτηση του σχολίασε δεικτικά τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που χρησιμοποιούνται για να μειώσουν την σημασία αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα ο Νεκτάριος Σαντορινιός αναρωτήθηκε για το «ποιες ήταν αυτές οι πολιτικές που έφεραν το «μαύρο» στην ΕΡΤ και το 1,5 εκατ. ανέργων σε αυτή τη χώρα;». «Μη έχοντας μνήμη χρυσόψαρου», όπως χαρακτηριστικά είπε ο βουλευτής, «δεν ακούσαμε σήμερα καμία λέξη από την Αξιωματική Αντιπολίτευση για αυτούς που ευνοήθηκαν από το «μαύρο» της ΕΡΤ. Δεν ακούσαμε για αυτούς που κέρδισαν λίγες μέρες μετά το κλείσιμο της, αφού είχε «καθαρίσει» το πεδίο των ψηφιακών συχνοτήτων. Αυτούς που θεωρούν πρότυπο από τη μια πλευρά, ξεχνώντας όμως ότι έχουν εργαζόμενους σε συνθήκες «γαλέρας» και ότι έχουν λάβει «θαλασσοδάνεια». «Αλήθεια, ποια είναι η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τα 40,5 εκατ. που καταλογιστήκαν πρόσφατα στα ιδιωτικά κανάλια», κατέληξε ο βουλευτής Σαντορινιός.

Τέλος και πιο σημαντικά, ο βουλευτής Δωδεκανήσου έδωσε μεγάλη έμφαση στον αντίκτυπο που θα έχει η επαναλειτουργία της ΕΡΤ για τους κατοίκους των νησιών. «Θα ακουστεί και πάλι η φωνή της περιφέρειας», τόνισε, «θα υπάρξει συχνότητα στους δέκτες των μικρών νησιών, όπου από εκεί θα ακούγεται η ελληνική ενημέρωση, θα ακούγονται ελληνικά και όχι μόνο γλώσσες από τις γείτονες χώρες». «Και μόνο το γεγονός ότι οι νησιώτες θα ξανακούσουν ελληνικά στους δέκτες τους, χάρη σε αυτό το νομοσχέδιο, είναι αξία από μόνο του»,  επισήμανε ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

Περισσότερα...

Ομιλίες

Ομιλία κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Την Δευτέρα, 6/4/15 έγινε η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ' και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Κατά τη συζήτηση ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός τοποθετήθηκε συνολικά επί του νομοσχεδίου, σχολιάζοντας τις βασικότερες διατάξεις του και τις αλλαγές που πρόκειται να φέρουν στη μέχρι τώρα λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν έχω καμία σχέση με τον νομικό κόσμο, είμαι μηχανικός, όμως επειδή πολύς λόγος γίνεται για την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας και το κατά πόσο θέλει η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των ΑΝ.ΕΛ. να κρατήσει την χώρα στην Ευρώπη, θα ήθελα να μάθω: Τι σημαίνει να έχει ευρωπαϊκή ταυτότητα μία χώρα; Όταν στις φυλακές με υποδομή 9.800 ατόμων, έχει 12.000 στοιβαγμένους ανθρώπους- Όταν στο νοσοκομείο Κορυδαλλού, όπου η δυναμικότητα είναι 70 άτομα με πλήρες προσωπικό και με ελάχιστο προσωπικό έχουμε 200 ανθρώπους σε κράτηση- Όταν έχουμε ρεκόρ ισοβιτών σε όλη την Ευρώπη-  αυτό, εσείς, θεωρείτε ευρωπαϊκή ταυτότητα;

Είναι ευρωπαϊκή ταυτότητα, όταν έχουμε μία από τις έξι δημόσιες δηλώσεις, όπως είπε ο κ. Υπουργός, της Επιτροπής κατά των βασανιστηρίων για την Ελλάδα, ενώ οι άλλες δυο χώρες είναι η Τουρκία και η Ρωσία; Ή μήπως είναι ευρωπαϊκή ταυτότητα το γεγονός ότι έχουμε 13 καταδίκες για το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπάρχει κίνδυνος να μας καταδικάσουν για άλλες 191; Αν κάποιος ανάγει τα ποσά αυτά, καταλαβαίνει ότι κινδυνεύουμε με 22 εκατ. ευρώ πρόστιμα για παραβιάσεις του άρθρου 3. Αυτά, συνιστούν ευρωπαϊκή ταυτότητα; Ή χρησιμοποιούμε τον όρο ευρωπαϊκή ταυτότητα αλακάρτ, εκεί που μας συμφέρει μόνο;

embed video plugin powered by Union Development

Περισσότερα...

Ομιλίες

Σελίδα 1 από 2