Ομιλίες

Εσείς φορολογήσατε τη χώρα και το ξέρετε και εμείς θα τη σώσουμε και το ξέρετε.- Ομιλία στην Ολομέλεια για τις προγραμματικές δηλώσεις, 6-10-2015

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Παρατίθενται τα βασικά σημεία της σημερινής ομιλίας του Νεκτάριου Σαντορινιού (6/10/2015), βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου, κατά την τριήμερη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. 

Για τη νέα θητεία

Στη δική μας συνείδηση, η νίκη των πρόσφατων εκλογών δεν θάμπωσε ούτε αλλοίωσε τους στόχους που είχαμε βάλει στις προγραμματικές μας θέσεις στις πρώτες Προγραμματικές μας Δηλώσεις. Η νέα εντολή που μας έδωσε ο λαός είναι μία εντολή ευθύνης και ωριμότητας. Είναι μία εντολή να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και τις φαύλες πολιτικές που μας οδήγησαν μέχρι εδώ.

Για τους νέους κυβερνητικούς στόχους

Η δική μας διακυβέρνηση θα έχει ιστορικό νόημα μόνο όταν πάρουν σάρκα και οστά εκείνες οι κοινωνικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα ισοπεδώσουν ό,τι παλιό και φθαρμένο λειτουργεί ακόμα σε αυτόν τον τόπο σε βάρος των πολλών με τις ευλογίες της οικονομικής ολιγαρχίας.

Στόχος η προσέλκυση επενδύσεων: στόχος μας είναι και η προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων με όρους, όμως, διαφάνειας και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος. Γι’ αυτό, άλλωστε, προσανατολίζουμε το νέο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας να λειτουργήσει με όρους πραγματικής αξιοποίησης και όχι με όρους ξεπουλήματος, όπως έκανε μέχρι σήμερα το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ.

Γι’ αυτό, επίσης, θα θεσμοθετήσουμε ειδικό δημόσιο φορέα προσέλκυσης επενδύσεων, που θα διασφαλίζει ένα καθαρό επενδυτικό περιβάλλον για τους επενδυτές, μακριά από μίζες «ημετέρων» και υποχρεωτικές αναθέσεις σε συγκεκριμένα γραφεία μελετών και εργολάβων που τυγχάνει να είναι και συγγενείς πολιτικών, έναν φορέα που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και θα περιορίζει το κόστος γραφειοκρατίας για τον επενδυτή.

Μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο: Πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο. Τώρα είναι η ύστατη ώρα που πρέπει και να τις δομήσουμε και να τις εφαρμόσουμε. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις είναι η εφαρμογή επιτέλους του Περιουσιολογίου και του Κτηματολογίου, ρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν σε όλες τις προηγούμενες συμφωνίες, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, περιέργως.

Τέτοια μεταρρύθμιση είναι η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και τον εξορθολογισμό των οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας των δημοσίων φορέων, με την ταυτόχρονη εφαρμογή εθελοντικής κινητικότητας.

Ίσως σημαντικότερη μεταρρύθμιση είναι η καθιέρωση ενός πραγματικά απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, που θα καταπολεμά τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή και ταυτόχρονα θα κατανέμει τα βάρη στους πολίτες, με κριτήριο την αναδιανομή του εισοδήματος.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στο διάλογο που επακολούθησε της ομιλίας του Νεκτάριου Σαντορινιού, μετά από παρέμβαση της Σοφίας Βούλτεψη (παραθέτουμε από τα πρακτικά της Βουλής): Επειδή δεν έχω πολύ χρόνο και επειδή θέλω να μείνω στον χρόνο θέλω να απαντήσω και σε κάτι που ειπώθηκε πριν. Προεκλογικά είπατε ψέματα, αλλά να τα λέτε και σήμερα αυτό πάει πολύ!

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ:Ποιος είπε ψέματα;

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ:Σήμερα μας είπατε ότι επιβαρύναμε τη χώρα με 86 δισεκατομμύρια. Να δούμε ποια είναι αυτά;

Μειώσαμε κατά 11 δισεκατομμύρια το χρέος της χώρας από τον δεύτερο ως τον έκτο μήνα του 2015 πληρώνοντας από το υστέρημα του ελληνικού λαού αυτά τα 11 δισεκατομμύρια. Μεταφέραμε 48 δισεκατομμύρια με χαμηλότερα επιτόκια, μεταφέραμε αυτό το χρέος που υπήρχε. Η ανακεφαλαιοποίηση των 25 δισεκατομμυρίων των τραπεζών δεν θα γίνει με τις διοικήσεις που εσείς είχατε στις τράπεζες.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ:Θα βάλετε άλλες;

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ:Αν πάρουν τα 25 δισεκατομμύρια τότε θα βάλουμε –ναι, κυρία Βούλτεψη- δημόσιο management.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ:Γιατί δεν τις αλλάξατε τόσον καιρό;

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ:Θα το δείτε.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ:Γράψτε το αυτό, θα γελάσουμε.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ:Όσο για τα 8 δισεκατομμύρια που απομένουν είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα, που έτσι και αλλιώς εσείς οι ίδιοι έπρεπε να είχατε αντιμετωπίσει και το ξέραμε πάρα πολύ καλά από τον Γενάρη. Εσείς φορολογήσατε τη χώρα και το ξέρετε και εμείς θα τη σώσουμε και το ξέρετε.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Νεκτάριου Σαντορινιού

embed video plugin powered by Union Development

Περισσότερα...

H θωράκιση του εργαζόμενου στον τουρισμό πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο του στρατηγικού πλάνου για τον τουρισμό

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών {12/5/15} της οποίας είναι τακτικό μέλος ο Νεκτάριος Σαντορινιός, συζητήθηκε διεξοδικά η στρατηγική για τον Τουρισμό σε σχέση με την ανάπτυξη της περιφέρειας παρουσία της Υπουργού Τουρισμού, κας. Κουντουρά.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου αφού αναγνώρισε πως για τα νησιά ο τουρισμός είναι θεμελιακός δυναμικός παράγοντας ανάπτυξης, ακόμη και στην περίοδο της κρίσης, επικεντρώθηκε στην κοινωνική απόδοση που οφείλει να έχει σαν παράμετρο η τουριστική οικονομία. Το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα που αποδίδει oτουρισμός, ανέφερε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, συνίσταται στο πόσο ενισχύεται η τοπική αγορά, πόσο ψωνίζουν δηλαδή οι τουρίστες από τα ντόπια μαγαζιά και πόσο ουσιαστικά αυτά τα χρήματα που συγκεντρώνονται λόγω τουριστικής κίνησης «μοιράζονται» πάλι πίσω στην τοπική κοινωνία. Ακόμη περισσότερο, η σύνδεση τουριστικού παραγόμενου και τοπικής οικονομίας και κοινωνίας θα έπρεπε να έχει ως απώτερο στόχο και την ενίσχυση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής, αλλιώς είναι ένα παραγόμενο που περνάει, χάνεται σαν να εξάγεται από τα νησιά μας και τη χώρα μας.

Ξετυλίγοντας τις παρατηρήσεις του ο Νεκτάριος Σαντορινιός για το νέο στρατηγικό πλάνο του τουρισμού, σχολίασε πως η θωράκιση του εργαζόμενου στον τουρισμό πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο αυτού του πλάνου που σχεδιάζεται. Η μαύρη εργασία, η μαθητεία η οποία είναι πλέον ανεξέλεγκτη (μπορεί να έχει καθοριστεί στο 17%, αλλά πρακτικά αγγίζει το 80%), οι απλήρωτοι εργαζόμενοι μέχρι και ένα χρόνο, δείχνουν ότι η τουριστική βιομηχανία κινείται χωρίς κοινωνικό πλαίσιο, με θύματα όσους παράγουν την εργασία και με ωφελημένους τους λίγους, αυτούς που καρπώνονται τα οφέλη χωρίς να ανταποδίδουν στην τοπική κοινωνία τίποτα. Επιπροσθέτως, τόνισε ο βουλευτής ότι οι επενδύσεις ΕΣΠΑ πρέπει να έχουν ρήτρα εργασίας και μπορεί δημιουργώντας μια «λευκή λίστα» των επιχειρήσεων που τηρούν την εργασιακή νομοθεσία και σηματοδοτώντας τις με ειδικό σήμα για αυτό να εξασφαλιστεί η αντίστοιχη επιβράβευση και κοινωνική αλλά και η τουριστική προβολή από το Υπουργείο.

Περισσότερα...

Από τη Ρόδο θα εκπέμψει και πάλι το μήνυμα της ελεύθερης, αδέσμευτης, δημοκρατικής, δημόσιας ραδιοφωνίας

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Σήμερα, 28/4/15, κατά τη δεύτερη μέρα συζήτησης στην ολομέλεια του νομοσχεδίου για την ανασύσταση της ΕΡΤ, που θα οδηγήσει στην τελική του ψήφιση, τοποθετήθηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Για το πώς οδηγηθήκαμε στο μαύρο της ΕΡΤ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ιδιαιτέρως «μαύροι» ήταν οι λόγοι που επέβαλαν το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ήταν η «μαύρη» συμμαχία των ιδιωτικών συμφερόντων και της κυβέρνησης Σαμαρά, που έπρεπε να καθαρίσουν το τοπίο των ψηφιακών συχνοτήτων για να πάρουν ανενόχλητοι τις ψηφιακές άδειες. Και συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η συμμαχία δεν σκέφτηκε, άλλα ούτε και νοιάστηκε: Για τους 2500 εργαζόμενους που βρέθηκαν στο δρόμο. Για το πώς η Περιφέρεια, τα νησιά και ιδιαίτερα τα μικρά νησιά θα ενημερώνονται. Γιατί, ιδιαίτερα για την περιφέρεια και τα μικρά νησιά οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ και τα κανάλια της ΕΡΤ, ήταν το μόνο Ελληνικό μέσο ενημέρωσης στους δέκτες τους.

Άλλωστε, όπως συμπλήρωσε για το θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης των νησιών, σήμερα σε πολλά νησιά δεν υπάρχουν ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες που να μιλάνε Ελληνικά. Γιατί ακόμα και σήμερα ο πάροχος του δικτύου ψηφιακών συχνοτήτων δεν καλύπτει όλη την επικράτεια. Και φυσικά πρώτα την πληρώνουν τα νησιά: η Τήλος, η Νότια Ρόδος, η Κάσος, η Κάρπαθος, όπου το ψηφιακό σήμα ακόμα δεν έχει φτάσει! Αντίθετα σε όλα αυτά τα νησιά οι συχνότητες σφύζουν από σταθμούς της γειτονικής χώρας.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, σχολίασε: «σήμερα έχετε μια ευκαιρία να διορθώσετε ένα τραγικό και μοιραίο λάθος. Αυτό που, στην ουσία, σας ζητάμε σήμερα δεν είναι μόνο η θετική ψήφος σας. Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και πάνω απ’ όλα η Δημοκρατία ζητά από σας μια στάση ευθύνης. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε ούτως ώστε να αποδώσουμε στην κοινωνία αυτό που δικαιούται: μια ελεύθερη και ανοιχτή δημόσια τηλεόραση που στερήθηκε δυο χρόνια τώρα».

Ακόμη, θύμισε στην μείζονα αντιπολίτευση ότι αυτό που συνέβη τον Ιούνιο του 2013 ήταν τρομακτικό και ταυτόχρονα εκπληκτικό. «Το μαύρο που ανερυθρίαστα δεχτήκατε και υπερασπιστήκατε ήταν η απαρχή της κατάρρευσής σας. Έσπασε την ιερή συνοχή της κυβέρνησης σας, καταδικάστηκε από σύσσωμη την διεθνή μιντιακή κοινότητα και τους μεγάλους οργανισμούς προστασίας της ελευθερίας του τύπου και πάνω από όλα έφερε σας απέναντί με χιλιάδες κόσμου, που κάθε βράδυ δημιουργούσε ανθρώπινο κλοιό για να προστατέψει από την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων το ραδιομέγαρο. Αυτό το μαύρο που επιβάλλατε με την εισβολή των ΜΑΤ στο studio, με την τρομοκράτηση των δημοσιογράφων και των τεχνικών στο ραδιομέγαρο σας γύρισε μπούμερανγκ», είπε με νόημα ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ως πιο σημαντικό σημείο στην ομιλία του ήταν η αναφορά στην επαναλειτουργία της ΕΡΑ Ρόδου και στην πολύ μεγάλη σημασία που θα έχει για τα νησιά και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι μέσα σε ένα βράδυ βρέθηκαν απολυμένοι, αλλά, ταυτόχρονα, υπόλογοι για τον εξοπλισμό του σταθμού που κανένας δεν πήγε να παραλάβει. Αυτοί οι εργαζόμενοι κράτησαν με νύχια και με δόντια τη φωνή της Δωδεκανήσου ζωντανή στα ερτζιανά, όσο κι αν η Διοίκηση της ΝΕΡΙΤ προσπάθησε να τους φιμώσει κατεβάζοντας τους διακόπτες του ρεύματος, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Δωδεκανήσου. «Είναι ευθύνη μας να δικαιώσουμε την προσπάθεια των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ να ηχήσει ξανά η αντικειμενική δημοσιογραφία, τον αγώνα των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ που εξέπεμπαν «παράνομα»- σύμφωνα με σας- και μέσα από πολλές δυσκολίες μετέδιδαν το μήνυμα αντίστασης στις μνημονικές πολιτικές σε όλη την Ελλάδα», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επικεντρώνοντας στο κοινωνικό όφελος που θα υπάρχει με την ανασύσταση της ΕΡΤ, ο Νεκτάριος Σαντορινιός ανέφερε: «Σήμερα βάζουμε τα θεμέλια για μία νέα Ε.Ρ.Τ, ελεύθερη, δημοκρατική, και ανεξάρτητη. Μία Ε.Ρ.Τ. που θα μεταδίδει την φωνή της Περιφέρειας. Μία Ε.Ρ.Τ. που θα ελέγχεται από την κοινωνία και όχι από τα γραφεία των Υπουργών. Μια ΕΡΤ που θα υπηρετεί την ελευθεροτυπία, την πολυφωνία, τη δημοκρατία και την κοινωνία τελικά.

Τέλος, στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο βουλευτής Δωδεκανήσου υπερτόνισε το γεγονός ότι  από την ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά τα ιδιωτικά κανάλια θα έχουν ανταγωνιστή όχι στη διασπορά φόβου, και στο λαϊκισμό ή στη μονόπλευρη είδηση, αλλά ανταγωνιστή στην ανεξάρτητη ενημέρωση και στην ποιοτική ψυχαγωγία. Άλλωστε η ανασύσταση της ΕΡΤ ήταν για την κυβέρνηση δέσμευση και χρέος, όχι μόνο απέναντι στους εργαζόμενους της Δημόσιας Τηλεόρασης, όχι μόνο απέναντι στην κοινωνία και στους αγώνες των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων για την προστασία του Δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ αλλά κυρίως απέναντι στην δημοκρατία.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

embed video plugin powered by Union Development

Περισσότερα...

Οι αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων περιγράφονται με μια φράση: το σύνδρομο της ‘λάμπας’

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο βουλευτής και μέλος της επιτροπής, Νεκτάριος Σαντορινιός, τοποθετήθηκε με θέμα τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης στην εποχή των Μνημονίων και σχολίασε το πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών που συζητείται.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου υπογράμμισε πως ο Καλλικράτης ήταν ο πρώτος μνημονιακός νόμος προ του μνημονίου που αποδυνάμωσε την Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα τη δυνατότητα των τοπικών κοινοτήτων να αποφασίζουν και να φροντίζουν για τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί τίποτα στην τοπική αυτοδιοίκηση και για αυτό θεωρώ, τόνισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός πως ιδίως για τα νησιά τα ζητήματα πχ. του νερού, της αποχέτευσης και της ενεργειακής διαχείρισης πρέπει να είναι θέματα του Μητροπολιτικού Δήμου. Παράλληλα οι Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες πρέπει, συμπλήρωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους μέσω της σύνταξης ενός προϋπολογισμού καθημερινότητας και να υπάρχει και η δυνατότητα τεχνικής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Γιατί, συνέχισε, ο βουλευτής, από τη λειτουργία του Καλλικράτη, αλλά ακόμα και από τη λειτουργία του Καποδίστρια, υπήρξαν μεγάλα προβλήματα στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, οι οποίες πλέον δεν έχουν καμία αρμοδιότητα. Έτσι δημιουργήθηκε το σύνδρομο της «λάμπας». Σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες, σου λέει ο Πρόεδρος: «Δεν έχω λεφτά να αλλάξω ούτε μια λάμπα» και με τις διαδικασίες που έχει ο Δήμος δεν μου δίνει λάμπα, δεν έχω και ηλεκτρολόγο για να αλλάξω την λάμπα. Αυτό είναι το έσχατο σημείο για τους ανθρώπους στις τοπικές κοινότητες.

Ακόμη ο Νεκτάριος Σαντορινιός αναφερόμενος στην τροπολογία για την πληρωμή των υποχρεώσεων των Δήμων παρελθόντων ετών, που πέρασε η κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά πως τα μικρά νησιά δεν έχουν προσωπικό για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη γραφειοκρατία του συστήματος, καθώς συνήθως έχουν μόνο έναν υπάλληλο. Όσοι αντιδρούν στην τροπολογία μας λένε δηλαδή ότι θα έπρεπε μέσα σε τέσσερις ημέρες αυτός ο ένας υπάλληλος να αναρτήσει, να κάνει όλες τις ανακλήσεις ενταλμάτων και να τα αναρτήσει και στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ; αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ας έρθουν να το κάνουν όσοι το λένε αυτό, απάντησε δεικτικά.

Επεσήμανε επίσης ότι ιδίως για τα μικρά νησιά όπου δεν μπορούνε με κανένα τρόπο να ωριμάσουν έστω και ένα μικρό έργο 100.000 ευρώ θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση και κάποιος φορέας βοηθήσει στην υλοποίηση και ωρίμανση των έργων.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του βουλευτή:

embed video plugin powered by Union Development

Περισσότερα...

Η επιστήμη και η έρευνα έχουν σημαίνουσα θέση στην σημερινή πολιτική ατζέντα γιατί αποτελούν καίριο κομμάτι για την συνολική ανάπτυξη της κοινωνίας

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Η πρώτη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας έλαβε χώρα την Πέμπτη 23/4/15 στην οποία προέδρευσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός. Η συνεδρίαση είχε σαν πρωταρχικό στόχο την συζήτηση για τον θεματικό προγραμματισμό των συνεδριάσεων της επιτροπής και την ιεράρχηση των στόχων της.

Κατά την εισήγησή του ο Νεκτάριος Σαντορινιός, απευθυνόμενος στα μέλη τα ευχαρίστησε για την τιμή που του έκαναν να τον εκλεξουν ως Προέδρου της Επιτροπής και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες της, ευχόμενος παράλληλα η θητεία της επιτροπής να συνεισφέρει στην προώθηση θεμάτων που άπτονται του σημαντικού τομέα της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη χώρα και να συμβάλει τόσο στο έργο της Βουλής, όσο και στο να ανοίξει δρόμους για νέες προοπτικές στο υπό συζήτηση πεδίο.

«Έχω βαθιά πίστη πως η επιστήμη και η έρευνα έχουν σημαίνουσα θέση στην σημερινή πολιτική ατζέντα, γιατί αποτελούν καίριο κομμάτι για την συνολική ανάπτυξη της κοινωνίας, της δημόσιας Παιδείας, για τη λειτουργία της Πολιτείας και των δομών του Κράτους, για ένα νέο βιώσιμο και παραγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Δωδεκανήσου, συμπληρώνοντας ότι «Άλλωστε σε αυτές τις ιδιαίτερα κρίσιμες συνθήκες για την χώρα μας, η μόνη διέξοδος είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και σε αυτή την πολιτική επιλογή κυρίαρχο ρόλο, οφείλουν να παίξουν τόσο η έρευνα όσο και η τεχνολογία».

Η κυβέρνηση άλλωστε απέδειξε το πόσο υπολογίζει σε αυτό τον τομέα αναβαθμίζοντας τον τομέα με την σύσταση τομέα  Έρευνας και Καινοτομίας- που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας-  με αναπληρωτή υπουργό τον καθηγητή κ. Κώστα Φωτάκη και Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, τον καθηγητή κ. Θωμά Μαλούτα, έμπειρους καθηγητές και ερευνητές με πολύ καλή γνώση του ελληνικού ερευνητικού συστήματος αλλά και του διεθνούς περιβάλλοντος, όπως σχολίασε ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ο ελληνικός ερευνητικός ιστός είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές σε επίπεδο παραγωγής αποτελέσματος, με σημαντικές επιτυχίες στα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα, παρά την ανυπαρξία εθνικής πολιτικής και πόρων. Εντούτοις, πρόσθεσε, μια σειρά, χρόνιων προβλημάτων, που πρέπει να αναδειχθούν και να καταγραφούν, συνθέτουν ένα αντίξοο περιβάλλον για τον έλληνα ερευνητή. Αποτέλεσμα όλων αυτών σε συνδυασμό με την βαθιά οικονομική κρίση που μαίνεται στη χώρα μας, σχολίασε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, νέοι επιστήμονες, αλλά και έμπειροι ερευνητές εγκαταλείπουν τη χώρα για να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός Ελλάδας. Το γνωστό πρόβλημα, με μεγάλες κοινωνικές διαστάσεις, της διαρροής εγκεφάλων (braindrain).

Συνεχίζοντας, έθεσε σαν στόχο την δημιουργία ενός δημοκρατικά σχεδιασμένου εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη με ευκρίνεια, το οποίο θα συμβάλλει μέσω συνεργειών με τον ιδιωτικό τομέα και με τον ρυθμιστικό ρόλο της Πολιτείας- στη βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην ανάπτυξη. Ένα σχέδιο, δηλαδή, εθνικής στρατηγικής που να μην είναι μονοσήμαντο και με προσανατολισμό μόνο στα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά να απαντά και να εξυπηρετεί και τις εθνικές ανάγκες και με στόχο την υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης ερευνητικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Σχετικά με τις μέχρι τώρα πολιτικές σχετικά με την Έρευνα και την Τεχνολογία, ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός, υπογράμμισε ότι την τελευταία δεκαετία, ελλείψει στοιχειώδους εθνικού προγραμματισμού, οι ερευνητικές προσπάθειες στρέφονταν αποκλειστικά σε τομείς όπου υπήρχαν διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις. «Τα τελευταία 10 χρόνια έγιναν επίσης, από τις διαφορετικές κυβερνήσεις, πολλές προσπάθειες να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου λειτουργούσαν τα Ερευνητικά Κέντρα χωρίς επιτυχία, έγιναν εκτεταμένες συγχωνεύσεις ινστιτούτων στον ερευνητικό ιστό που αποδείχτηκαν λάθος και ο τομέας στραγγαλίστηκε οικονομικά (μειώσεις μέχρι και 68% από το 2008), ειδικά μετά την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας και την εφαρμογή των μνημονίων ενώ ο εγκεκριμένος από την προηγούμενη κυβέρνηση  προϋπολογισμός της ΓΓΕΤ για το 2015, δεν καλύπτει ούτε τη μισθοδοσία των μονίμων υπαλλήλων των ερευνητικών κέντρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κατέληξε με την αναφορά στην περιφερειακή διάσταση της Έρευνας και έθεσε σαν άμεσους στόχους στο πλαίσιο της λειτουργίας της Επιτροπής μια από κοινού συνεδρίαση με την μόνιμη επιτροπή περιφερειών της Βουλής, ώστε να εξεταστεί σε βάθος η σύνδεση των ερευνητικών αποτελεσμάτων με την περιφερειακή ανάπτυξη. Ακόμη πρότεινε μια συνεδρίαση με θέμα την ενασχόληση με τα θεσμικά ζητήματα της Έρευνας, την εξέταση των χρηματοδοτικών ευκαιριών και τέλος, μια συνεδρίαση από κοινού με τους ευρωβουλευτές και την επιστημονική επιτροπή της Βουλής για μια ευρωπαϊκή διασύνδεση σε σχέση με το ζήτημα της έρευνας και τεχνολογίας.  

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της εισήγησης:

 

embed video plugin powered by Union Development

Περισσότερα...

Υποκατηγορίες

Σελίδα 1 από 2