Περιφερειακό Συμβούλιο

«Ζούμε ένα συλλογικό μύθο!», οποθέτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το νέο ΕΣΠΑ, Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Η περιφέρεια σύμφωνα με την εισήγηση θα αποτελέσει ένα από τους κορυφαίους προορισμούς της βιομηχανίας της εμπειρίας παγκοσμίως μέσα από την υιοθέτηση μιας στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος και δημιουργίας ταυτότητας προορισμού.

Ο όρος βιομηχανία δίνει ακριβώς το στίγμα. Δείχνει αυτό που ουσιαστικά επιχειρείται να γίνει. Επιχειρείται μια γιγάντωση των μεγάλων και ο θάνατος των μικρών, επιχειρείται η διάλυση των εργασιακών σχέσεων μέσα σε ένα βιομηχανοποιημένο μοντέλο, μία εφαρμογή εργασιακού μεσαίωνα και στον τουριστικό τομέα. Δεν μπορεί κανείς να αποδεχτεί να εντάσσεται ο τουρισμός, αλλά κυρίως ο πολιτισμός, σε μία λογική βιομηχανοποίησης. Θεωρώ ότι είναι τελείως αντίθετη η έννοια της βιομηχανίας με την αειφόρο ανάπτυξη, είναι τελείως αντίθετη στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος σε ένα πιο ποιοτικό μοντέλο. Η έννοια της βιομηχανοποίησης είναι αντίθετη σε μια λογική επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που καθημερινά χειμάζονται από την κρίση.

Περισσότερα...

Ομιλίες

Τοποθέτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την αξιολόγηση, Ρόδος 28-4-2014

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Συμφωνώ απόλυτα με την έκθεση των δύο συλλόγων εργαζομένων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με τα αιτήματα τους. Όμως θέλω να επισημάνω ορισμένα ζητήματα αναφορικά με αυτό το θέμα. Η αξιολόγηση δεν είναι κάτι που ήρθε σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο. Η αξιολόγηση θεωρητικά είναι ένα καλό μέτρο. Όμως σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο έχουν χάσει το νόημα τους και οι λέξεις. Η αξιολόγηση με τον τρόπο που έρχεται, είναι ουσιαστικά η προσπάθεια της νεοφιλελεύθερης συγκυβέρνησης των μνημονίων να διαλύσει τον δημόσιο τομέα, να μετατρέψουν όλες τις δημόσιες υπηρεσίες σε ιδιωτικές. Είναι ένα όχημα για να συνεχίσει η πολιτική των απολύσεων στον Δημόσιο τομέα κι επειδή στην αρχική συζήτηση άκουσα τον κ. Μαχαιρίδη να λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν απολύσεις στην υποστελεχωμένη Περιφέρεια μας, δυστυχώς κ. Μαχαιρίδη φοβάμαι ότι θα υπάρξουν απολύσεις και στην Περιφερεια μας. Δεν τους νοιάζει αν είναι στελεχωμένη ή υποστελεχωμένη. Ζητάνε αίμα. Θέλουν να κλείσουν τα νούμερα των απολύσεων με οποιοδήποτε κόστος και φέτος και του χρόνου και δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα. Έρχονται να επιβάλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα και στο Δημόσιο, έρχονται με τα νέα μέτρα ατομικές συμβάσεις και στο Δημόσιο, οι οποίες θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με αυτές τις αντισυνταγματικές αξιολογήσεις.

Το μνημόνιο δεν τελειώνει, το μνημόνιο ζεί μέσα από τους νόμους και από τα τερατουργήματα που έχουν φέρει στη Βουλή και θα συνεχίζει να υπάρχει μέχρι να ανατραπεί. Και αυτό πρέπει να γίνει πολύ σύντομα.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρέπει με κάθε τρόπο να στραφούμε ενάντια σε αυτό το έκτρωμα που αποκαλείται αξιολόγηση και να συνταχθούμε με την άποψη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής που έχει κρίνει και αυτό το μέτρο αντισυνταγματικό και να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ομιλίες

Τοποθέτηση για τον απολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 2013, Ρόδος 28-4-2013

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Όπως είχαμε αναφέρει και στη συζήτηση που είχε γίνει για το τεχνικό πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αυτά δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της χειμαζόμενης κοινωνίας των νησιών μας. Είναι ένας προϋπολογισμός αντιαναπτυξιακός και κατηρτισμένος σύμφωνα με τις εντολές του μνημονίου και της τρόικας. Ακόμα περισσότερο είναι εντυπωσιακό το ταμειακό υπόλοιπο που συνολικά ανέρχεται σε 61 εκ €. Από τη μία είναι ικανοποιητική η θέση του κυρίου Αντιπεριφερειάρχη ότι ένα μεγάλο μέρος των χρηματοδοτήσεων ήρθε τον Δεκέμβριο και επομένως δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί εντός του έτους. Όμως δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία ότι αυτό έχει δεσμευθεί σε έργα, γιατί, αν είναι έτσι, αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι αυτά καρκινοβατούν, αφού οι απορροφήσεις έχουν κατρακυλήσει στο Ναδίρ. Όταν σήμερα όλοι θεωρούν έγκλημα τη συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δεν είναι συνατόν να παραμένουν πόροι ανεκμετάλλευτοι, οι οποίοι σε συνδυασμό με το νέο προγραμματικό πλαίσιο θα μπορούσαν μια νέα αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο. Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε τον απολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το 2013.

Ομιλίες

Τοποθέτηση για τα αποτελέσματα του Α' τριμήνου 2014 του Π/Υ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 2013, Ρόδος 28-4-2013

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Και σε αυτό το θέμα έχουμε τοποθετηθεί αναλυτικά κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Έχοντας λοιπόν καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, αναλόγως πράττουμε και για τα αποτελέσματα εκτέλεσης του στο Α’ Τρίμηνο του 2014. Ωστόσο επισημαίνουμε και πάλι ότι αυτή η πρακτική του ασφυκτικού ελέγχου των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει επιβληθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί μια ωμή παραβίαση του αυτοδιοίκητου των τοπικών κοινωνιών και ιδιαίτερα της Περιφέρειας μας.

Ομιλίες

Τοποθέτηση για το τη μνημονιακή ρύθμιση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στο Περιφερειακό Συμβούλιο- 29/3/2014

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Κατά τη συζήτηση του 4ου θέματος «Παράταση ωραρίου λειτουργίας καταστηµάτων τουριστικών περιοχών Νοµού Κυκλάδων  και Νομού Δωδεκανήσου κατά τους θερινούς µήνες» ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νεκτάριος Σαντορινιός, παίρνοντας τον λόγο ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να συζητήσουμε αυτή καθαυτή την κανονιστική διάταξη, αλλά αυτό που έρχεται με την ψήφιση σήμερα και αύριο του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Με διάταξη που περιλαμβάνεται σε αυτό το πολύ νομοσχέδιο καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα όλων των ιδιωτικών υπάλληλων στον τομέα του εμπορίου και οδηγούνται όλες οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτο. Συγκεκριμένα προβλέπεται να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους. Μάλιστα προβλέπεται η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου για ένα χρόνο σε τρεις περιοχές εκ των οποίων οι δύο είναι οι νομοί της Περιφέρειας μας Δωδεκάνησα και Κυκλαδες και ο τρίτος νομός είναι η Χαλκιδική. Πρέπει άμεσα και όσο διαρκεί η συζήτηση στη Βουλή η περιφέρεια μας της οποίας πλήττονται οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να εκφράσει επίσημα την αντίθεση της σε αυτή την καταστροφική ρύθμιση.»

Ομιλίες

Σελίδα 1 από 4