Ομιλίες

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός στην Εξεταστική για τα Δάνεια των κομμάτων και τα ΜΜΕ

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

embed video plugin powered by Union Development

Ο αναπτυξιακός νόμος, έτσι όπως σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση, μπορεί να αποτελέσει αντιστάθμισμα στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την κατάργηση των ειδικών συντελεστών Φ.Π.Α

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Την Πέμπτη (26/2) συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών με θέμα την ενημέρωση για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την περίοδο 2015 – 2019, παρόντος του κ. Χατζημάρκου. 

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, μέλος της Επιτροπής, στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας περιόδου και πρότεινε τρόπους εκμετάλλευσής τους με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ν. Αιγαίου. Ακόμη, ο βουλευτής Δωδεκανήσου χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας για μετεγκατάσταση προσφύγων στη Βαλένθια, χαρακτηρίζοντάς την ως μια πράξη που σπάει τα ακροδεξιά αντανακλαστικά της Ευρώπης. 

ΕΣΠΑ και Νότιο Αιγαίο

«Πραγματικά τα κονδύλια που έχουμε στο ΕΣΠΑ δεν είναι αρκετά. Στο παρόν όμως πλαίσιο, είναι σημαντικό να διεκδικήσουμε δύο πράγματα. Πρώτον την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ το 2016. Πρέπει να ληφθούν υπόψη και ο νησιωτικός χαρακτήρας αλλά και η πραγματικά μεγάλη πτώση του ΑΕΠ-   να υπενθυμίσουμε ότι η πτώση του ΑΕΠ της χώρας στην πενταετία είναι 25% ενώ για το νότιο Αιγαίο 35%, μιλάμε δηλαδή για συνθήκες πολέμου».

«Δεύτερον πρέπει να διεκδικήσουμε το ειδικό χρηματοδοτικό πλαίσιο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Θα  θυμάστε ότι έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί από την περίοδο του ΕΣΠΑ 07 - 13 και ενώ υπήρχαν υποσχέσεις για αρκετά χρήματα, ουσιαστικά ενεγράφησαν λίγα έργα και υλοποιήθηκαν ακόμα λιγότερα. Τουλάχιστον, τώρα, αυτά που έχουν εγγραφεί να μπορέσουμε να τα χρηματοδοτήσουμε από το ειδικό χρηματοδοτικό πλαίσιο το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και νομίζω ότι και σε αυτό το Υπουργείο μπορεί να είναι αρωγός».

«Ακόμη, θα μπορούσαμε, κάποια τμήματα του αναπτυξιακού σχεδιασμού της ΠΝΑΙ να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενέργειες για την ανταγωνιστικότητα του νότιου Αιγαίου».

Λέρος- Βαλένθια

«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μετεγκατάσταση καταρχήν 1000 προσφύγων, στην Περιφέρεια της Βαλένθια. Θα ήθελα να σας συγχαρώ και εσάς και την Περιφέρεια της Βαλένθια, γιατί αυτή η συμφωνία είναι μια ουσιαστική απάντηση στα ακροδεξιά σύνδρομα που πάνε να επικρατήσουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη».

Προσφυγικό και νησιά του Αιγαίου

«Είναι αλήθεια ότι η οικονομία έχει πληγεί από το προσφυγικό και κυρίως από τις άσχημες εικόνες που επιλέγουν τα ξένα κανάλια να εμφανίσουν». «Θεωρώ ότι στο ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα των 475 εκ. € που αφορούν το προσφυγικό, θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε να υπάρξουν ειδικά αντισταθμιστικά μέτρα προβολής και ενίσχυσης της οικονομίας των νησιών που έχουν πληγεί από το προσφυγικό ζήτημα».

embed video plugin powered by Union Development

Περισσότερα...

Δε μπορούμε να συζητάμε για τον τουρισμό και να μην μιλάμε για το ποιοι ωφελούνται. Αν δεν ωφελείται η τοπική κοινωνία, αν δεν ωφελούνται οι εργαζόμενοι, τότε κάτι λάθος υπάρχει στη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Στη πρώτη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής που είχε χαρακτήρα προγραμματισμού, τοποθετήθηκε χθες (23/4/15) ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός, δίνοντας έμφαση στα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για μια πραγματική, ισόρροπη, ουσιαστική και με όφελος για την κοινωνία ανάπτυξη της περιφέρειας.

Το σημαντικότερο στοιχείο στην τοποθέτηση του βουλευτή ήταν η εκτεταμένη αναφορά στα ζητήματα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου που χρήζουν συγκεκριμένης και στοχευμένης πολιτικής. Ιδιαίτερα, είπε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, για το Νότιο Αιγαίο υπάρχουν νησιά τριών ταχυτήτων. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι οι Λειψοί είναι το ίδιο με τη Ρόδο και έχουν την ίδια ανάπτυξη και άρα πρέπει να έχουν και τις ίδιες χρηματοδοτικές ικανότητες. Το ζητούμενο είναι, ότι το παραγόμενο προϊόν από τα νησιά αυτά δεν πηγαίνει στους πολίτες. Το καρπώνονται συγκεκριμένα συμφέροντα. Άρα, επειδή το ΕΣΠΑ πρέπει να πάει προς τους πολίτες, νομίζω ότι είναι λανθασμένη η συνολική προσέγγιση και πρέπει να λειτουργήσουμε πιο στοχευμένα, κατέληξε.

Στην ενότητα του τουρισμού ο βουλευτής Δωδεκανήσου, τόνισε ότι η επιτροπή πρέπει να ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα πραγματικά προβλήματα, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος αλλά και τα ουσιαστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Γιατί αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, ανέφερε χαρακτηριστικά, σε 22 ξενοδοχεία δεν έχουν πληρωθεί οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Δε μπορούμε να συζητάμε για τον τουρισμό, είπε με νόημα, και να μην μιλάμε για το ποιοι ωφελούνται. Αν δεν ωφελείται η τοπική κοινωνία, αν δεν ωφελούνται  οι εργαζόμενοι, τότε κάτι λάθος υπάρχει στη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη.

embed video plugin powered by Union Development

Περισσότερα...

Εμείς είμαστε με τους εργαζόμενους, εσείς με τους διαπλεκόμενους

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Σφοδρή επίθεση σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής ο Νεκτάριος Σαντορινιός κατά τη δεύτερη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τον Εκδημοκρατισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου με έντονο ύφος αντέκρουσε ένα προς ένα τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η αντιπολίτευση για να αποδομήσει αυτό το νομοσχέδιο.  Σε ό,τι ακούστηκε περί εδραίωσης με αυτό το νομοσχέδιο του «συνδικαλιστικού κράτους», ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολίασε πως «δείχνει καθαρά ότι είμαστε σε διαφορετικές όχθες. Στη δική μας ιδεολογική αντίληψη δεν χωρά το να μην συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα πειθαρχικά συμβούλια που τους αφορούν άμεσα. Η δική σας ιδεολογική αντίληψη είναι που θέλει τους δημοσίους υπαλλήλους υποχείρια και πολιτικούς πελάτες για ρουσφέτια».

Ενώ για το επιχείρημα να μην καταργηθεί η πολιτική επιστράτευση των απεργών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε με ποιο τρόπο η δημόσια υγεία απειλήθηκε από την απεργία των καθηγητών και με αυτό το αιτιολογικό κρίθηκε παράνομη πριν καν προκηρυχθεί; Ντύσατε στο χακί, συνέχισε, όλους τους εργαζόμενους κατά τη μνημονιακή περίοδο. Αυτό είναι δημοκρατία; Εμείς αυτό ερχόμαστε να αναιρέσουμε.

Στο πολύ σημαντικό θέμα των επαναπροσλήψεων που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, τόνισε πως υπάρχει εμφανής σύγκρουση συμφερόντων. Αφού η κυβέρνηση υπερασπίζεται όλους όσους κυνηγήθηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και οι οποίοι είδαν να καταστρέφεται η ζωή τους μέσα σε ένα βράδυ. Αντίθετα με σας- απευθυνόμενος πάλι προς τους βουλευτές της πρώην συγκυβέρνησης-  που θέλετε ένα δημόσιο κουτσό και ανάπηρο, έρμαιο στις ορέξεις των πολιτικών σας φίλων, καταστρέφοντας ζωές μέσα σε ένα βράδυ, αντιμετωπίζοντας τους εργαζόμενους σαν νούμερα σε μια διαπραγμάτευση.

Τέλος, ειδικά για την περιφέρεια και συγκεκριμένα για τα Δωδεκάνησα, ο Νεκτάριος Σαντορινιός επισήμανε ότι η εισαγωγή της ρύθμισης για επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου θα δώσει ανάσα για έγκαιρη κάλυψη των εποχιακών αναγκών των νησιών που τόσα χρόνια οι προσλήψεις έρχονταν κατόπιν εορτής. Όμως παράλληλα καυτηρίασε και την πάγια πρακτική της κομματοκρατίας που γέμιζε με γαλάζια και πράσινα παιδιά- στρατιές συμβασιούχων ομήρων- τη Διοίκηση και άφηνε τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με τεράστια κενά σε μόνιμο προσωπικό.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι η συζήτηση μέχρι τώρα ήταν πολύ αποκαλυπτική. Απέδειξε την ένδεια των επιχειρημάτων της Αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία δια του Ειδικού Αγορητή της, αλλά και των υπολοίπων Βουλευτών, έχει τρία βασικά επιχειρήματα:

Το ένα είναι ο νεολογισμός του «εκσυνδικαλισμού του κράτους». Δηλαδή, τι μας λέει; «Είναι δυνατόν να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια»; Η δική μου απάντηση είναι ότι είναι δυνατόν να το συζητάμε το αν θα συμμετέχουν, διότι αυτό είναι διαφορετική αντίληψη φιλοσοφίας. Είναι διαφορετική ιδεολογική αντίληψη.

Είμαστε σε απέναντι όχθες. Αυτό είναι αλήθεια. Η δική σας αντίληψη για τους εργαζόμενους είναι ότι τους θέλετε υποχείριά σας, ότι τους θέλετε πολιτικούς πελάτες για τα ρουσφέτια σας. Από την άλλη, εμείς τους εργαζόμενους τους θεωρούμε συνεργάτες μας. Είναι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι θα κληθούν να εφαρμόσουν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, για να μην κατηγορηθούμε ότι βοηθάμε τους φίλους μας. Άρα, και προφανώς πρέπει να έχουν λόγο στα πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία τελικά τους αφορούν.

Το δεύτερο βασικό επιχείρημα είναι η παράγραφος 2 του άρθρου 1:

 Πρώτον, έτσι κι αλλιώς, σε όλες αυτές τις απεργίες, όπως είπε και ο Υπουργός, είναι υποχρεωμένοι οι απεργοί εργαζόμενοι να έχουν προσωπικό ασφαλείας.

Δεύτερον, αλήθεια το ότι σκέφτηκαν οι καθηγητές να κάνουν απεργία ήταν απειλή για τη δημόσια υγεία; Είναι τόσο τραγικό; Ντύσατε στο χακί όλους τους εργαζόμενους τη μνημονιακή περίοδο. Αυτό είναι δημοκρατία; Αυτό ερχόμαστε να αναιρέσουμε με αυτή τη ρύθμιση.

Το τρίτο επιχείρημα που μας είπαν είναι: «Φέρνετε αυτή τη ρύθμιση για το δημόσιο, δεν ενδιαφέρεστε για τους ανέργους, αλλά μόνο για την εκλογική σας πελατεία».

Αλήθεια, αυτές οι πολιτικές των απολύσεων δεν συνέβαλαν στην ύφεση που έφερε στρατιές ανέργων; Αυτές οι πολιτικές δεν συνέβαλαν στο να μειωθούν οι τζίροι επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα λουκέτα και απολύσεις και άρα, ανεργία στον ιδιωτικό τομέα;

Από την άλλη, βέβαια, έχουμε και το ΠΑΣΟΚ, που μας είπε ότι συμφωνούν σε ένα μεγάλο βαθμό με αρκετά από τα άρθρα του νομοσχεδίου, όμως, θα αποχωρήσουν από τη συζήτηση, αν ο Αναπληρωτής Υπουργός συνεχίσει να εκπροσωπεί την Κυβέρνηση, γιατί υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

Φυσικά και υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, γιατί και εμείς και ο Υπουργός υπερασπιστήκαμε αυτούς που τόσα χρόνια διώκατε, αυτούς που τόσα χρόνια λέγατε «τεμπέληδες». Διότι εσείς θέλετε ένα δημόσιο κουτσό και ανάπηρο, έρμαιο στις ορέξεις των πολιτικών σας φίλων. Ναι, δεν είμαστε στην ίδια όχθη. Εμείς είμαστε με τους εργαζόμενους, εσείς με τους διαπλεκόμενους. Είναι ξεκάθαρο αυτό.

Βέβαια, το φοβερό ήταν, όταν άκουσα τον πρώτο αγορητή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος τυχαίνει να είναι και πρώην Υπουργός. Ξόδεψε επτά λεπτά, για να μας απαριθμεί γενικούς γραμματείς και προέδρους οργανισμών που διορίστηκαν από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι είναι πολιτικοί μας φίλοι.

Ένας Υπουργός, λοιπόν, ξέρει ή οφείλει να ξέρει ότι οι θέσεις αυτές είναι πολιτικές. Είναι θέσεις μετακλητές, που έχουν στόχο την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

Κομματικό και πελατειακό είναι το κράτος που φτιάξατε τόσα χρόνια, με προσλήψεις μπλε και πράσινων παιδιών εναλλάξ ή και μαζί, με στρατιές συμβασιούχων, που τους κρατούσατε ομήρους, με υπαλλήλους που ξεχειλίζουν στα Υπουργεία -ξεχείλιζαν, τουλάχιστον- ενώ οι περιφερειακές και οι ελεγκτικές υπηρεσίες ήταν άδειες. Διότι εγώ προέρχομαι από την περιφέρεια και ξέρω πόσο υποστελεχωμένες είναι οι υπηρεσίες της. Άλλωστε, εσείς έχετε εμπειρία στην κομματοκρατία. Αυτό σας το αναγνωρίζουμε.

Όταν ήρθε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο έχει σημαντικότατες παρεμβάσεις -και για μένα η σημαντικότερη είναι η αποκατάσταση των ανθρώπων οι οποίοι κυνηγήθηκαν, οι οποίοι είδαν να καταστρέφεται η ζωή τους μέσα σε ένα βράδυ, όπως είναι οι σχολικοί φύλακες, οι υπάλληλοι των πανεπιστημίων, οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι καθηγητές των ΕΠΑΛ- θυμήθηκα εκείνες τις μέρες που όλοι αυτοί οι άνθρωποι απολύονταν. Τότε υπήρχε ένα σύνθημα στους δρόμους που το φωνάζαμε όλοι μαζί. Το πρώτο μέρος του δεν θα το πω, για να μην εγερθεί θέμα επί προσωπικού. Θα πω μόνο το δεύτερο μέρος του. Αυτοί που απολύονται δεν είναι «νουμεράκι». Αυτοί που απολύθηκαν δεν ήταν νούμερα σε μια διαπραγμάτευση. Ήταν ανθρώπινες ζωές που καταστράφηκαν σε ένα βράδυ και χωρίς λόγο.

Αυτό το νομοσχέδιο αποκαθιστά σχεδόν όλες τις αδικίες. Όμως, πρέπει σε ένα επόμενο νόμο κινητικότητας να δοθεί η ευκαιρία και σε αυτούς που δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτές τις ρυθμίσεις.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα που κάνει το νομοσχέδιο είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Επειδή προέρχομαι από τουριστική περιοχή, από τα Δωδεκάνησα, θα ήθελα να σας πω ότι είχαμε πολλές φορές το φαινόμενο να θέλουν οι ΟΤΑ να προσλάβουν προσωπικό, όπως προσωπικό δασοπυρόσβεσης ή καθαριότητας και αντί αυτό το προσωπικό να προσληφθεί τον Απρίλιο που το χρειαζόμασταν, οι προσλήψεις γινόταν το μήνα Σεπτέμβριο. Τι να το κάνεις αυτό το προσωπικό το μήνα Σεπτέμβριο, αφού δεν το είχαμε τότε που το χρειαζόμασταν; Αυτό το θέμα θεραπεύεται από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Αυτό το νομοσχέδιο «χτυπά» τον πυρήνα των μνημονιακών πολιτικών. Επαναφέρει τη δημοκρατία στη δημόσια διοίκηση. Τώρα περιμένουμε το επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου, όπως είπε και ο κύριος Υπουργός, που θα ολοκληρώσει την πραγματική μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση για ένα κράτος λειτουργικό, δημοκρατικό και παραγωγικό.

Σας ευχαριστώ πολύ.

embed video plugin powered by Union Development

Το Ραδιοτηλεοπτικό τοπίο αποκτά και πάλι μία δημόσια ανεξάρτητη φωνή μακριά από μεγάλοκαναλάρχες και συμφέροντα

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Την Τρίτη, 7/4/15 έγινε η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής επί της αρχής του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του Ν. 2190/1920». Κατά τη συζήτηση ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός τοποθετήθηκε συνολικά επί του νομοσχεδίου. Στο πλαίσιο της ομιλίας τους αναρωτήθηκε, αναφερόμενος σε αυτούς που κάνουν λογιστικούς υπολογισμούς για το άνοιγμα της ΕΡΤ, «Επειδή ακούστηκαν αναλύσεις κόστους – οφέλους, πείτε μου, πως κοστολογείται η ενημέρωση στα μικρά νησιά και τους νησιώτες; Πως κοστολογείται η ενημέρωση και η επαφή με τον απόδημο ελληνισμό; Πόσο κοστίζει η ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση;». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περιπέτεια της ΕΡΑ Ρόδου και κατέληξε: «Το Ραδιοτηλεοπτικό τοπίο αποκτά και πάλι μία δημόσια ανεξάρτητη φωνή μακριά από μεγάλοκαναλάρχες και συμφέροντα. Ήταν μία δέσμευσή μας που έπρεπε να την υλοποιήσουμε και είμαι πολύ χαρούμενος που ξεκινάμε με αυτό το νομοσχέδιο.»

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Περισσότερα...

Υποκατηγορίες