Συνεντεύξεις

Να εξελιχθεί με ασφάλεια το φαινόμενο πριν μπουν τα συνεργεία στα στενά της Βρίσας

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

 

Συνέντευξη που παραχώρησε  ο Υφυπουργός  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  Νεκτάριος Σαντορινιός   ΚΟΚΚΙΝΟ. Αναδημοσιεύεται απο  το stokokkino.gr
 
Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της καταγραφής των ζημιών στη Λέσβο ως το τέλος της εβδομάδας, αλλά  οι συνεχείς μετασεισμοί όπως αυτός των 4,4 Ρίχτερ λίγο μετά τις 7.30 σήμερα το πρωί επιβάλλουν «κάποια πράγματα να γίνουν όχι απολύτως άμεσα», όπως η είσοδος συνεργείων στα στενά της Βρίσας, σημείωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός μιλώντας Στο Κόκκινο και το Γιώργο Τραπεζιώτη. «Κτίρια που δεν το περιμένει κανείς "βγαίνουν πορτοκαλί"».«Η καταστροφή στη Βρίσα είναι σημαντική, το μισό χωριό επί της ουσίας δεν είναι κατοικήσιμο, είπε ο κ. Σαντορινιός. «Είναι άλλο να το βλέπεις και άλλο να το περιγράφεις, υπάρχουν σπίτια που απορείς πώς πέσανε, είναι μεγάλες οι καταστροφές». Σαν αποτέλεσμα «είναι αρκετοί οι συνάνθρωποί μας που έχουν μείνει χωρίς την προσωπική τους περιουσία, έξω από το σπίτι τους, σε αναζήτηση στέγης».
 
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «από την πρώτη στιγμή συγκροτήθηκε ο πρώτος καταυλισμός στον Πολιχνίτο και βοήθησαν και οι συγγενείς των ανθρώπων, ενώ οι περισσότεροι πλέον έχουν καταλύσει και σε ξενοδοχεία ... έτσι έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στέγασης και της σίτισης των πρώτων ωρών».
 
Όσον αφορά την «επόμενη ημέρα, έχουν ήδη μεταβεί στο νησί πάρα πολλοί μηχανικοί από το υπουργείο Υποδομών, αλλά και επιπλέον από το υπουργείο Ναυτιλίας και την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής», συνέχισε ο κ. Σαντορινιός. Από την Περιφέρεια, το Δήμο και την Κτιριακές Υποδομές ΑΕ τα συνεργεία θα «εξορμούν για να δούμε ποιες είναι οι ζημιές, ποια είναι τα κτίρια που είναι κατοικίσιμα», ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου ενώ ένα κτίριο φαίνεται να μην έχει υποστεί φθορές, τελικά «βγαίνει πορτοκαλί».
 
Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπάρξει και η «δεύτερη φάση της καταγραφής των φθορών, ώστε να ξέρουμε ακριβώς τις ζημιές ... τώρα έχουμε μακροσκοπική εικόνα», διευκρίνισε ο ίδιος, «ώστε να διασφαλίσουμε τη ζωή αυτών που θα μπουν σε αυτά τα κτίρια ή όχι ... και για να έχουμε πιο αναλυτικά στοιχεία».
 
Η πρώτη φάση της καταγραφής, κατά τον υπουργό, θα έχει τελειώσει «ως το τέλος της εβδομάδας ... έχει πέσει πολύ μεγάλη δύναμη, για να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται, να ελεγχθούν οι υποδομές» όπου επίσης εντοπίζονται κάποια προβλήματα, όπως στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, ένα ακόμη, αλλά και σε δρόμους, ώστε να ακολουθήσει η αποκατάσταση.
 
Σημείωσε ωστόσο ότι «το σεισμικό φαινόμενο δεν έχει σταματήσει» και γι' αυτό «καλό είναι κάποια πράγματα να γίνουν όχι απολύτως άμεσα, γιατί ένα ήδη καταπονημένο κτίριο μπορεί να καταπονηθεί περισσότερο», όπως με τον τελευταίο μετασεισμό των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε το πρωί.
 
Αντίστοιχα, προκύπτουν θέματα ασφάλειας για τα συνεργεία που θα πρέπει να βρεθούν στη Βρίσα. Όπως είπε ο κ. Σαντορινιός, στη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού υπήρξε το δίλημμα για το αν πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις και ο καθαρισμός. Τελικά, «είπαμε ότι δεν είναι ασφαλές αυτή τη στιγμή να μπουν συνεργεία στο χωριό, με τους στενούς δρόμους, δεν είναι το καλύτερο ... το φαινόμενο πρέπει να εξελιχθεί με ασφάλεια».

Δημοσιεύσεις

«Είμαστε η Κυβέρνηση που αποδείξαμε ότι μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους»

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Ραδιοφωνική συνέντευξη παραχώρησε σήμερα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο σταθμό «Focus», μιλώντας για τους στόχους της Κυβέρνησης και την λύση που αναμένεται για το χρέος.

 

Είμαστε η Κυβέρνηση που αποδείξαμε ότι μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους

embed video plugin powered by Union Development

Περισσότερα...

Δημοσιεύσεις

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης στην εκπομπή «ΒΟΥΛΗΣ ΒΗΜΑ»

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

 

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός  στην εκπομπή « ΒΟΥΛΗΣ ΒΗΜΑ»

embed video plugin powered by Union Development

Δημοσιεύσεις

«Εξετάζουμε αντισταθμιστικά οικονομικά μέτρα για τους νησιώτες»

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Στο ραδιόφωνο AegeanVoiceκαι στην δημοσιογράφο Δανάη Μαύρου έδωσε συνέντευξη την Δευτέρα 29/5/17, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

embed video plugin powered by Union Development

Περισσότερα...

Δημοσιεύσεις

Να τι προγραμματίζουμε για ύδρευση, υγεία και ακτοπλοΐα στα νησιά

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Συνέντευξη που παραχώρησε  ο Υφυπουργός  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο  ΚΟΚΚΙΝΟ και στον δημοσιογράφο Διονύση Ελευθεράτο. Αναδημοσιεύεται απο  το Left.gr

 
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χρειάζεται μεταφορά νερού έπειτα από το 2018, διότι θα έχουν καταστεί αυτάρκη όλα τα νησιά, τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, έχουν προγραμματιστεί έργα αφαλατώσεων και – ειδικά ως προς τη Ρόδο, όπου είναι αισθητό το πρόβλημα της ανεπάρκειας νερού- αξιοποίηση του φράγματος Γαδουρά. Κι αυτό διότι, όπως σημείωσε, λόγω των διευρυμένων αναγκών σε ένα  τόσο μεγάλο και πολυπληθές νησί, η επιλογή της αφαλάτωσης θα ήταν και περιβαλλοντικά επαχθής.

Περισσότερα...

Δημοσιεύσεις

Σελίδα 1 από 17