Άρθρα

7 Μαρτίου 2017: η φετινή επέτειος της Ενσωμάτωσης συμπίπτει με την ανάληψη πολιτικών υπέρ των νησιών και με τις πρωτοβουλίες για να φέρουμε τα Δωδεκάνησα στο επίκεντρο των αποφάσεων της Ευρώπης

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

70 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου. 70 χρόνια από την ημέρα εκείνη που οι Δωδεκανήσιοι γονάτισαν μπροστά στον βωμό της πατρίδας και είδαν τη γαλανόλευκη να κυματίζει. Είναι εκείνη την ημέρα που ο Ροδιακός λαός σαν ένα βουβό κύμα με δάκρυα στα μάτια έτρεξε στα κοιμητήρια για να μεταφέρει το χαρμόσυνο μήνυμα της λευτεριάς στους δικούς τους που δεν είχαν προλάβει να ζήσουν την πολυπόθητη στιγμή.

Η Δωδεκάνησος ήταν επιτέλους Ελληνική, γενιές και γενιές, ζούσαν με αυτό το όραμα, κρατώντας άσβεστη στην ψυχή τους την ελπίδα της επανένωσης με τη Μητέρα- Πατρίδα. Το τελευταίο παιδί της Ελλάδας, που είχε μείνει εκτός της μητρικής αγκαλιάς. Πολλές φορές το όνειρο έφτασε να γίνει πραγματικότητα, όμως οι διεθνείς συνθήκες, οι συμβάσεις και οι διαπραγματεύσεις άφηναν πάντα τη Δωδεκάνησο σε κατοχή και τους Δωδεκανήσιους με την πικρία ότι και αυτή τη φορά θα έμεναν στα Τουρκικά, τα Ιταλικά και τα Βρετανικά χέρια. Όμως οι Δωδεκανήσιοι ποτέ δεν το έβαλαν κάτω και με κάθε ευκαιρία επανέφεραν το Δωδεκανησιακό ζήτημα σε όλα τα Εθνικά και τα Διεθνή επίπεδα.

Τα Δωδεκάνησα βίωσαν και άντεξαν 638 χρόνια ξενικής κατοχής: Ιωαννίτες Ιππότες, Βενετσιάνοι, Οθωμανοί και τέλος Ιταλοί. 6 αιώνες σκλαβιάς, μέσα στους οποίους, όμως, οι νησιώτες μας κατάφεραν να ξεχωρίσουν, να μεγαλουργήσουν και να αφήσουν έντονο το στίγμα τους στις θάλασσες και στο εμπόριο. Κάθε κυριαρχία άφηνε πίσω της θύματα και φόβο, αλλά καμία δεν κατάφερε να εκμηδενίσει το πάθος των Δωδεκανησίων για τα ταξίδια, την δημιουργία και την παραγωγή.

Αυτά τα νησιά, αποτέλεσαν το σημείο συνάντησης αντικρουόμενων πολιτισμών και ταυτόχρονα έγιναν σημαντικά διαμετακομιστικά κέντρα ανάμεσα στην δύση και τη μέση ανατολή. Η Δωδεκάνησος, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μια ιδιαίτερη περίπτωση κατακτημένης περιοχής, μιας και, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία και τις μαρτυρίες, κατά τη διάρκεια των χρόνων επικυριαρχίας τους, ιδίως της ιταλικής, η οικονομική, εμπορική και πολιτιστική ζωή τους ήταν σε ακμή.

Περισσότερα...

Δημοσιεύσεις

Δεν έχουμε δικαίωμα να υποστείλουμε τη σημαία της κυβέρνησης της Αριστεράς

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 2

Τις κρίσιμες αυτές μέρες που ζούμεφαίνεται πως μόνο η συνείδησή και οι αρχές ενός ανθρώπου μπορούν να δείξουν το δρόμο για να κάνει μια επιλογή ιστορικής και εθνικής σημασίας.

Οι δικές μου αρχέςεδράζονται στην ειλικρίνεια, στη συλλογικότητα, στους κοινωνικούς αγώνες και σε εκείνες τις σελίδες της Ιστορίας που η Αριστερά πήρε τις πιο δύσκολες αποφάσεις νιώθοντας το βάρος της εθνικής της ευθύνης.

Έχουμε φτάσει πια στο σημείο εκείνο που όλοι και όλες μας, σε όποια θέση και αν είμαστε, πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά, με το χέρι στην καρδιά και με καθαρό μυαλό ώστε να αποφασίσουμε με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που πέφτει στους ώμους μας.

Αυτούς τους τελευταίους 6 μήνες δώσαμε πολλές μικρές αλλά και μεγάλες μάχες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, απ’ όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, είχε μια ζωντανή και αμφίδρομη σχέση με τον λαό. Γιατί, όπως είχε πει και ο Πρωθυπουργός, σε αυτόν τον λαό μόνο λογοδοτούμε, από αυτόν παίρνουμε την εντολή και σε αυτόν επιστρέφουμε.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή συγκινηθήκαμε, νιώσαμε εθνικά υπερήφανοι ξανά, βγήκαμε στους δρόμους για να στηρίξουμε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Αριστεράς, αναθεματίσαμε τα τελεσίγραφα και φωνάξαμε τόσο δυνατά ενάντια στην λιτότητα και την υποτέλεια που τραντάχτηκε ο πλανήτης.

Η σθεναρή στάση της κυβέρνησης και η διαπραγμάτευση μέχρις εσχάτων του πρωθυπουργού δημιούργησε ρήγματα στην ηγεμονική νεοφιλελεύθερη αντίληψη της ευρωζώνης. Ανέδειξε τα αδιέξοδα των μνημονίων και έριξε το σπόρο της αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής ακόμη και μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, διεκδικώντας το δίκιο ενός λαού απέναντι στους πιο συντηρητικούς της κύκλους.

Σίγουρα οι δυνάμεις που θέλουν να συνεχίσουν να επιβάλουν τη λιτότητα και την ύφεση στην Ευρώπη νίκησαν στην μάχη της περασμένης Κυριακής.

Όμως η νίκη αυτή ήταν πύρρειοςκαι σύντομα θα αναδειχθούν τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής. Οι λαοί της Ευρώπης και κυρίως του Ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και οι κυβερνήσεις τους, είδαν σε πραγματικές συνθήκες το μέλλον που τους επιφυλάσσεται αν δεν αντιδράσουν. Ήδη η αμφισβήτηση για αυτές τις καταστροφικές πολιτικές ριζώνει και πολύ σύντομα θα εκφραστεί πιο δυναμικά.

Δυστυχώς ήταν η μοίρα της Ελλάδαςνα είναι αυτή η χώρα που πρώτη θα γινόταν το πειραματόζωο της Ευρώπης για να έρθουν οι πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές να την αλώσουν.

Χάσαμε μια μάχη, δε χάσαμε τον πόλεμο.Θα συνεχίσουμε σε πείσμα όλων αυτών που ακόμα και τώρα ονειρεύονται παρενθέσεις και πραξικοπήματα, να αγωνιζόμαστε. Δεν θα λυγίσουμε στην πρώτη δυσκολία, δε θα τους κάνουμε τη χάρη. Δεν έχουμε δικαίωμα να υποστείλουμε τη σημαία της κυβέρνησης της αριστεράς.

Περισσότερα...

Δημοσιεύσεις

Από την τυφλή υποταγή στους δανειστές στο δρόμο της εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα με την στήριξη του Ελληνικού λαού

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Οι Έλληνες πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον της χώρας εν’ όψει των βουλευτικών εκλογών αναρωτιούνται πώς θα πετύχει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκεί που το successstoryτης συγκυβέρνησης απέτυχε. Σε απάντηση του προβληματισμού τους αντιπαραθέτω συνοπτικά τις δύο πολιτικές επιλογές που συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας: Αυτής που επιβάλλεται με στυγνή και καταστροφική αποφασιστικότητα από τα ξένα κέντρα και ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, και μιας άλλης ριζικά διαφορετικής πολιτικής, που θα εφαρμοστεί από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την απελευθέρωση από τα μνημόνια.

Περισσότερα...

Δημοσιεύσεις

Δεν δουλώνουμε- δεν υπογράφουμε

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 1

Μετά από πέντε χρόνια μνημόνιου και καταστροφής, πέντε χρόνια θυσιών για τον Ελληνικό λαό, ήρθε η ώρα της ευθύνης για όλους μας. Για την κυβέρνηση, για τη συμπολίτευση, για την αντιπολίτευση αλλά κυρίαρχα για τον Ελληνικό λαό, γι αυτούς που τόσα χρόνια μάτωσαν, υπέφεραν αλλά άντεξαν.

Σε αυτή την πιο κρίσιμη ώρα της μεταπολίτευσης,τα ψέματα τελείωσαν. Το παιχνίδι με τις πρώην εθελόδουλες ελληνικές κυβερνήσεις τελείωσε.Εμείς δεν δουλώνουμε- δεν υπογράφουμε. Εμείς δεν ανεχόμαστε να εκβιάζεται ο ελληνικός λαός.

Στις 25 του Γενάρη οι πολίτες έδωσαν ένα σαφές μήνυμα ότι αυτές οι πολιτικές κοινωνικής εξαθλίωση δεν μπορούν να συνεχιστούν.

Εμείς φέρουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα αυτής της πλειοψηφίας του λαού που δεν έχει offshore, που δεν είναι το όνομά του στις λίστες του μαύρου χρήματος, που δεν έβαλε το δάχτυλο του σε κανένα βάζο με μίζες.

Κανείς δεν έχει δικαίωμα, στο όνομα της ενωμένης Ευρώπης, της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και στο όνομα των ιδεών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, να εκβιάζει, να θέτει τελεσίγραφα και να οδηγεί στο θάνατο έναν λαό που έχει ταπεινωθεί.

Εμείς διαπραγματευτήκαμε και διαπραγματευόμαστε πάνω στον άξονα της λαϊκής εντολής που λάβαμε: Όχι στη λιτότητα- υπεράσπιση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Η διαφορά αυτών των διαπραγματεύσεων με τις προηγούμενες είναι ότι αυτή τη κυβέρνηση δεν την κρατάνε από πουθενά. Εμείς δε χρωστάμε σε κανέναν. Μόνο σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μάτωσαν με τα μέτρα που έλαβαν οι προηγούμενες πρόθυμες «διαπραγματευτικές» ομάδας. Μόνο σε όλα αυτά τα παιδιά που έφυγαν ψάχνοντας για μια νέα ζωή σε άλλες χώρες, σε όλους αυτούς του νεκρούς- ιδανικούς αυτόχειρες εξαιτίας μιας κρίσης χωρίς διέξοδο.  

Εμείς την πρόταση για δημοψήφισμα δεν την κάνουμε για να πετάξουμε το μπαλάκι στον ελληνικό λαό και να αποποιηθούμε των ευθυνών μας- δεν είναι Κάννες εδώ.

Δεν προτείνουμε δημοψήφισμα ως προπέτασμα καπνού και μετά να μας πιάσουν από το αυτί οι Ευρωπαίοι μπαμπάδες μας και να το αποσύρουμε.

Το Δημοψήφισμα είναι για να μιλήσει ο λαός. Ο λαός που είναι ο μόνος στον οποίο υπακούμε. Ο μόνος στον οποίο υποτασσόμαστε. Ο μόνος του οποίου τη βούληση σεβόμαστε απόλυτα και αναντίρρητα. Ο μόνος που είναι ο απόλυτος κυρίαρχος να αποφασίζει για την τύχη του.

Το Δημοψήφισμα δε σημαίνει έξοδο από το Ευρώ.

Περισσότερα...

Δημοσιεύσεις

Η εκστρατεία τρόμου ενόψει της Προεδρικής Εκλογής στρέφεται κατά της χώρας

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Ξεκίνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ιστορική περίοδος για την πολιτική ζωή του τόπου με την έναρξη των ψηφοφοριών για την εκλογή προέδρου. Ποτέ άλλοτε η εκλογή του προέδρου δεν συνδέθηκε με την ίδια την επιβίωση του Ελληνικού λαού και ποτέ άλλοτε αυτή η διαδικασία δεν έγινε αφορμή εκφοβισμού και τρομοκρατίας, όπως επιχειρείται τις τελευταίες μέρες από την κυβέρνηση και τους πρόθυμους συνεργάτες της σε τοπικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Όμως γιατί αυτή η προεδρική εκλογή είναι τόσο κρίσιμη για τον Ελληνικό λαό; Όσο αυτονόητη κι αν φαντάζει η απάντηση, φαίνεται ότι πολλοί από τους πολιτικούς μας ταγούς του κυβερνητικού μπλοκ, προσπαθούν να το υποβαθμίσουν.

Περισσότερα...

Δημοσιεύσεις

Σελίδα 1 από 4